Valet

Studie: Väljares rädsla gynnade Trump

Det senaste valet i USA avgjordes inte av missnöjda arbetarklassväljare, utan av väljare som av rädsla för att tappa sin status i samhället gav sin röst till Donald Trump, enligt en ny studie. Rädsla för att USA är på väg att förlora sin tätposition i världen spelade också in.
Läs mer om Donald Trump, Trump och USA.

LO:s förlorade heder

Om alliansen vinner valet kommer du förlora jobbet. Det är huvudbudskapet i LO:s nya valfilm, som LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin och M:s partisekreterare Gunnar Strömmer debatterade i söndagens Agenda i SVT.
Moderaternas vallöfte: fler poliser till Västra Götaland
Västra Götaland får ytterligare 940 poliser och 730 civilanställda om Moderaterna vinner valet.Det löftet presenterade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, på en presskonferens under måndagen.– I Västra Götaland är det allt fler som upplever att otryggheten verkligen påverkar deras livskvalitet, säger Svantesson
Moderaternas förslag mot krisen – nya poliser slipper studielån
Moderaternas förslag inför valet för att råda bot på krisen inom polisen går bland annat ut på att försöka locka fler till polisutbildningen. Ett sätt är att öka lönen för alla poliser med 3 000 kronor.En annan del av förslaget är att efterskänka studielånen för nya poliser.

Förvaltarjätten: Aktier fortsatt bästa valet

Investerarnas riskaptit har minskat den senaste tiden – men amerikanska Blackrock ser fortsatt ljust på aktier. I en ny analys pekar förvaltarjätten ut sina favoritmarknader.
Läs mer om Blackrock.
Välfärd före frihet när Grönland väljer väg
Utrikes. Drömmen om ett eget land genomsyrar politiken på Grönland. Men när grönlänningarna går till val på tisdag är den stora frågan inte för eller emot självständighet. Valet handlar snarare om bästa vägen för att uppfylla drömmen på sikt.
Läs mer om Grönland.
Välfärd före frihet när Grönland väljer väg
Drömmen om ett eget land genomsyrar politiken på Grönland. Men när grönlänningarna går till val på tisdag är den stora frågan inte för eller emot självständighet. Valet handlar snarare om bästa vägen för att uppfylla drömmen på sikt.
Läs mer om Grönland.
Hur ska vi förhålla oss till ett lamslaget FN?
I dag inleder BT:s ledarredaktion sin resa mot mot valet. Vi besöker platser där det går att upptäcka sådant som normalt riskerar att gå förlorat i en lång valrörelse. Först ut -Backåkra! Valresan har börjat.
Alliansen splittrad i migrationspolitiken
Alliansen är splittrad i sin syn på migrationen.L-ledaren Jan Björklund kritiserar Moderaterna för förslag som inskränker människors rätt att söka asyl.Samtidigt säger M-ledaren Ulf Kristersson att allianspartierna inte kommer presentera en gemensam linje innan valet i Ekots lördagsintervju.
Veckans fråga: Vad hände med våra 47,4 miljarder?
I måndags lade finansminister Magdalena Andersson fram regeringens sista vårbudget före valet. Den innehöll nya satsningar för totalt 2,6 miljarder, samtidigt som det meddelades att staten går med ett överskott på 50 miljarder kronor i år.
Läs mer om Magdalena Andersson.
Valkompassen uppdateras: Svårare att spå den här valrörelsen
Valkompassen har tagits fram med hjälp av nio partier och deras syn i olika frågor. Men den kommer att uppdateras flera gånger fram till valet. Den här valrörelsen är svårare att förutsäga än 2010 och 2014, säger Christer Isaksson, en av konstruktörerna.
Läs mer om Christer Isaksson.
Det våras inte för Liberalernas liberalism
I dag träffas Liberalerna i Västerås för att vässa argumenten inför valet. Parollen är "Frihet måste försvaras" och i kommunikationsstrategin står att "många väljare kan tänka sig att rösta på Liberalerna - men de flesta gör det inte".
Läs mer om Frihet och Liberalerna.
S-besked mot tiggeri före valet
Bara två av riksdagens partier står i dag bakom ett tiggeriförbud, Moderaterna och Sverigedemokraterna, men Socialdemokraterna förbereder förslag för att stoppa tiggeriet före valet i höst. – Vi vill ha bort tiggeriet. Det är vår utgångspunkt, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). Motståndet från Miljöpartiet mot ett tiggeriförbud är massivt, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.
Debatt: Cecilia Wikström (L): Valet är en chans att avgöra vilken roll Sverige ska spela i EU
Sveriges mest EU-optimistiska parti Liberalerna samlas hela helgen till riksmöte i Västerås för att diskutera de utmaningar och möjligheter som Sverige står inför och jag är så klart på plats!
Berlusconi: Femstjärnerörelsen är farlig
Vinnarna i det italienska valet kommer inte bilda en gemensam regering, i alla fall om man får tro Silvio Berlusconi.
Läs mer om Silvio Berlusconi.
Berlusconi: Femstjärnerörelsen är farlig
Vinnarna i det italienska valet kommer inte bilda en gemensam regering, i alla fall om man får tro Silvio Berlusconi. – Femstjärnerörelsen är en fara för landet, säger Forza Italia-ledaren, som vänder blicken vänsterut.
Berlusconi: Femstjärnerörelsen är farlig
Vinnarna i det italienska valet kommer inte bilda en gemensam regering, i alla fall om man får tro Silvio Berlusconi. Femstjärnerörelsen är en fara för landet, säger Forza Italia-ledaren, som vänder blicken vänsterut.
Duellen: Vi testar två snabba moderkort från Asus och MSI
Det är moderkortet som bestämmer vilka komponenter du kan stoppa i din dator, därför är just valet av moderkort kanske det viktigaste du står inför när du ska bygga eller uppgradera din pc.
Läs mer om MSI.
Sven Gustavsson: Därför ska Victor Hedman ha Norris Trophy i år
TAMPA. Victor Hedman är nominerad att bli utsedd till NHL:s bästa back i år igen. I valet mellan honom och Drew Doughty eller P.K. Subban ska svensken ha priset av en rad olika anledningar. Men framför allt för att han är NHL:s mest allsidige back.
Läs mer om Drew Doughty, P.K och Victor Hedman.
Ebba Busch Thor: Om vi åker ur riksdagen borde jag få sparken
Avgrunden är nära för Kristdemokraterna. Med knappt fem månader kvar till valet krävs närmast ett mirakel för att partiet ska hålla sig kvar i riksdagen. I sin första valrörelse som partiledare ställs Ebba Busch Thor inför frågan Vad är hon beredd att offra för att lyckas?
Gamla S tillbaka
Socialdemokraterna släpper in LO i värmen lagom till valet. På Utbildningsradions lättlästa nyhetshemsida 8sidor.se finns presentationer av de åtta riksdagspartierna.
Därför vill Erdogan tidigarelägga valet
Turkiet behöver stabilitet. Så motiverade Turkiets president Erdogan beslutet att tidigarelägga president- och parlamentsvalet. Men draget ses också som en strategi för att säkra storseger och totalkontroll över det turkiska samhället.
Läs mer om Erdogan.
Wålemark sparkas av J-Södra
Han presenterades i december. Men redan nu får Jörgen Wålemark sparken från Jönköping-Södra. Jimmy Thelin lämnade Jönköping-Södra efter den föregående säsongen för att ta över Elfsborg. Då föll valet på Jörgen Wålemark som hans ersättare.
Debatt: Låt inte valet störa biblioteksplanerna i Gävle
Det är vår så släpp tankarna loss!", skriver Gävlebon Gösta Carlestam efter att ha suttit med under veckans biblioteksdebatt med Petra Jonsson och Conny Persson.