Varnar

Morgan Freeman framkallar rysk ilska

Amerikanske skådespelaren Morgan Freeman framkallar starka reaktioner i Ryssland med en ny video på Youtube. – Vi ligger i krig, säger han i filmen där han varnar för president Putin.

FN-larm om epidemier i rohingyernas läger

Tusentals utmattade burmesiska muslimer anländer varje dag till Bangladesh. Över 430 000 rohingyer har nu flytt våldet i hemlandet Burma, och FN:s personal på plats varnar för epidemier i de överfulla lägren.
Läs mer om Bangladesh och Burma.
WHO: Behovet av ny antibiotika är akut
Det är för få nya former av antibiotika som utvecklas, skriver WHO i en ny rapport och varnar för att allt fler infektioner blir svåra att behandla på grund av antibiotikaresistens. – Nu behövs det en global samverkan på ett helt annat sätt än tidigare och mer ekonomiska resurser till forskningen, säger Göran Tomson, professor i internationell hälsa och sjukvårdsforskning vid Karolinska insitutet.
Läs mer om Göran Tomson, Karolinska och WHO.
Efter flera dödsfall – nederländsk polis varnar för elcyklar
Antalet personer som dör när de cyklar på en elektrisk cykel har ökat i Nederländerna och nu har polisen gått ut med en varning. Äldre människor ska hålla sig till vanliga cyklar.
Läs mer om Nederländerna.

Hellre Apple än en hamburgerkedja

Apples förslag till flaggskeppsbutik i Kungsträdgården får nu tveksamt grönt ljus för fortsatt planarbete. Alliansen varnar för alternativet – att en hamburgerkedja flyttar in.
Läs mer om Kungsträdgården.
Ryssland varnar USA-styrkor i Syrien
Läs mer om Syrien.
FN-varning om kurdisk omröstning
FN:s säkerhetsråd varnar för att en folkomröstning om självständighet för den självstyrande kurdiska regionen i Irak (KRG) kan ha en destabiliserande verkan, och uppmanar till dialog.
Läs mer om Irak.
GW:s nya klipp – tjänade miljoner på några timmar
Leif GW Persson investerade nästan sju miljoner kronor i allergitestbolaget Senzagen.Under torsdagen börsnoterades bolaget och vid lunchtid hade aktiekursen nästan dubblerats.– Hittills har jag inte haft någon anledning att klaga, säger han.Samtidigt varnar han småsparare för att investera i aktier.
Läs mer om Senzagen.Under.
Danmarks förbud mot tiggeri bör avskräcka
Den som tigger i Danmark kan hamna i fängelse. Nyligen har straffen dessutom skärpts. Och det är just denna utveckling som kriminologer i Europa varnar för, skriver forskare i en slutreplik.
Läs mer om Danmark och Europa.
Kritiserad damm i Indien invigd
Den kritiserade dammen Sardar Sarovar i Indien, som har tagit över 30 år att bygga, har invigts av landets premiärminister Narendra Modi. Aktivister varnar nu för att 40 000 familjer kan förlora sina hem till följd av höjda vattennivåer.
Polisen varnar för hantverksligan
Polisen i Alingsås och Lerum varnar för falska hantverkare.Ett antal äldre personer har de senaste veckorna blivit lurade att betala in pengar för hantverksjobb som inte utförts.– Det är beklämmande och lågt att lura äldre personer på det här viset, säger Lotta Jofjord, kommunpolis i Alingsås.
Läs mer om Lerum och Lotta Jofjord.
Svampexperter varnar för vanliga metoden: Livsfarligt
Svampsäsongen är i full gång och flera vittnar om att det finns gott om godbitar ute i skogarna.Men aktiviteten är långt ifrån ofarlig.Ätbara och giftiga svampar kan se väldigt lika ut och nu varnar flera experter för att försöka artbestämma svampar genom bilder i sociala medier.
Säpoveteran varnar för nya terrordåd i Sverige
PO Hellqvist har arbetat för Säpo i 30 år och uppger för SVT Agenda att utanförskapet i särskilt utsatta områden blivit ett växthus för terrorism.– Här pågår en maktkamp mellan svenska myndigheter och de strukturer som finns här ute, säger han till SVT.
Läs mer om SVT, Sverige och Säpo.
Swish kan användas för ekonomiska sabotage
Skänk en krona – så kostar det mottagaren två. Med hjälp av Swish kan den som vill sabotera för företag eller organisationer som man inte tycker om. – Det här kan ju fortsätta om inte bankernas prisnivåer för Swish ändras, varnar en forskare.
Läs mer om Swish.
JUST NU: Hagelskur orsakade halkolycka
En olycka med flera fordon inträffade på riksväg 40 i närheten av Ulricehamn.Trafikverket varnar för vägen efter en hagelskur.– Styrkeledaren på plats sa att det såg ut som snö på backen, säger Tommy Lieback, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.
Risk för översvämningar vid stort regnoväder
Ett kraftigt regnoväder ligger nu över Sydsverige – och nu varnar meteorologen för skyfall.I Köpenhamn, bara några mil från Malmö, slog blixten ner i två löpare som deltog i en marathontävling.Under eftermiddagen finns risk för översvämningar.– Det kan helt klart komma stora mängder på kort tid, så visst kan det bli översvämningar, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.
Läs mer om Johan Groth, Malmö, Storm och Sydsverige.
Khamenei varnar USA om kärnenergiavtalet
Läs mer om USA.
Experter oroas av brexit: Ekonomin trampar vatten
Investeringarna minskar, inflationen stiger och organisationer som representerar brittiska företag varnar att Storbritanniens ekonomi trampar vatten. Brexit får skulden. Men urträdet delar de ekonomiska experterna.
Våldtäktsman hittade sina offer genom sugar dating
Polisen varnar för de nya dejtingsajterna där vuxna män köper sex av barn.Brottscentralen har kunnat berätta att en SVT-chef erbjudit 9 000 kronor för en 15-årings oskuld – och så sent som i juli dömdes en annan man för flera fall av våldtäkt på unga flickor.Offren hittade han just genom sajten Sugardaters.
Aleris varnar för fortsatt pressad lönsamhet
Aleris vd Alexander Wennergren Helm varnar för att det kommer att ta lång tid att vända företagets svaga siffror.
Nu är slutstriden om EU-lönerna nära
Slutstriden om de nya reglerna för lönekonkurrens i EU närmar sig. I Sverige välkomnar regeringen och facket förslaget till nytt EU-direktiv, medan arbetsgivarna varnar för att den svenska modellen slås sönder.
Läs mer om EU-direktiv och EU-lönerna.