Varnar

Rekordhög sysselsättning – varning för överhettning

Sveriges ekonomi går framåt med rasande takt, enligt nya siffror från SCB. Sysselsättningen är rekordhög och BNP ökar 4 procent på årsbasis – samtidigt som styrräntan är negativ. – Finns risk för en överhettning, varnar Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.
Läs mer om BNP, Nordea, SCB och Torbjörn Isaksson.

Schelin: Gäller att göra henne grinig

ARNHEM. Nederländerna kommer till lördagens kvartsfinal med tre raka segrar.Och nu varnar Lotta Schelin för lagets anfallsstjärna – Lieke Martens.– Det gäller att spela tufft mot henne, se till att få henne ur balans och blir grinig, säger Schelin.
Läs mer om Lotta Schelin och Schelin.
Oro bland officerare inför värnplikten
Officersförbundet varnar för att det råder brist på unga officerare som kan utbilda tusentals värnpliktiga som rycker in nästa år. - Våra medlemmar är positiva till värnplikt. Men de är oroliga för hur vi ska kunna ge dessa unga människor en utbildning som håller tillräckligt hög kvalit, säger Officersförbundets ordförande Lars Fresker.
EU varnar USA efter Rysslandssanktioner
EU hotar vidta motåtgärder mot USA efter nya amerikanska Rysslandssanktioner, som EU anser drabbar europeiska energibolag.
Läs mer om Rysslandssanktioner och USA.

Slag efter slag mot dieselbilen – Expert: Stort problem

Förbud mot dieselbilar haglar över världen – samtidigt som larm om billånebubblor hörs i både Sverige och Storbritannien. Nu varnar experter för allt större risker med att ha en dieselbil. – Det kan bli ett stort problem, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.
Trump varnar Iran på nytt
USA:s president Donald Trump varnar Iran på nytt. Om landet bryter mot uppgörelsen för sitt kärnenergiavtal kommer det att bli stora, stora bekymmer för Teheran.
Läs mer om Donald Trump, Iran och Teheran.
Trump varnar Iran: Blir stora bekymmer
Läs mer om Iran.
Varnar för lånebubbla: Byt bort dieselbilen
Billånebolagen slår rekord och lånar ut miljarder till köp av dieselbilar – samtidigt som bilarna riskerar att bli förbjudna. Nu väcks frågor kring en kommande billånebubbla. – Det kan bli ett stort problem, säger Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.
Läs mer om Ikano Bank och Sharon Lavie.
It-skandalen: Förtroendet för myndigheter skadas
It-skandalen på Transportstyrelsen, utslagna bankterminaler, och nationellt haveri av passhanteringen. Samhällets digitala sårbarhet ökar. Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige varnar för att det bidrar till att människors förtroende för myndigheterna kan minska.
Ställ högre krav – Sverige riskerar utbilda robotar
Sverige är inne på en farlig väg där bildning inte har hög status och genvägar blivit allt mer accepterade. Det befarar fransk-svenske kulturarbetaren Jean Claude Arnault, som varnar för att svenska utbildningssystemet riskerar att producera robotar, som inte läst mer än minimikraven.
Läs mer om Jean Claude Arnault och Sverige.
Bankrådgivare fotade 400 kunders hemliga uppgifter
I samband med att en bankrådgivare sade upp sin anställning för att börja på ett konkurrerande företag, fotograferade han uppgifter om 400 privatkunder med sin tjänstemobil. Allvarligt, anser Swedsecs disciplinnämnd, som i sitt beslut nu varnar bankrådgivaren.
Kina och Indien i dödläge om gräns
Kina varnar Indien för att utmana ödet, efter ett pågående dödläge i det omstridda området Doklam i Himalaya, där kinesiska och indiska soldater befunnit sig i närheten i mer än fem veckor.
Läs mer om Doklam, Himalaya och Indien.
Efterlyser gratis TBE-vaccin för barn
Fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation (TBE) ökar långsamt. Nu varnar Tomas Bergström, professor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, för att sjukdomen kan bli lika vanlig som i Centraleuropa, skriver Svenska Dagbladet.
600 000 väntas få kolera i Jemen
Över 600.000 jemeniter väntas bli smittade av kolera under 2017, varnar Internationella Rödakorskommittn (ICRC). Det motsvarar en av 45 invånare i landet och är enligt ICRC en direkt konsekvens av en konflikt som förött civil infrastruktur och gjort att hela sjukvården går på knäna.
Ökning av TBE: Frivillig vaccinering fungerar inte
Delar av Uppsala län och Södermanland är redan där. Görs inget kommer fästingburen hjärnhinne- och hjärninflammation (TBE) att bli lika vanlig i resten av Sverige som i hårt drabbade områden i Centraleuropa, varnar forskaren Tomas Bergström.
Magnus Hedmans varning till sonen
Hybris och övertro på sin egen förmåga är aldrig klokt.Det varnar förre fotbollsmålvakten Magnus Hedman sin son Lancelot för i hans begynnande thaiboxningskarriär.– Han får inte tro att han är färdig bara för att han är med i tidningen, säger Magnus Hedman.
Läs mer om Lancelot.
Expert varnar: Det kommer efterskalv
Fredagens jordbävning i Grekland och Turkiet med magnituden 6,7 var kraftigt och vållade stor skada. Seismologen Reynir Bödvarsson varnar för att området kommer att drabbas av nya skalv.
Läs mer om Grekland och Turkiet.
Flygblad från hatsajt – i kartong från Ikea
En svensk hatsajt varnar för befolkningsutbyte via gömda flygblad – inuti kartonger från Ikea.Den svenska möbeljätten ser allvarligt på saken.– Det känns inte alls bra att kunderna möts av det budskapet, säger Daniela Rogosic, kommunikationschef på Ikea Sverige.
Veronica fick åka till akuten med dottern – varnar för babystrumporna från H&M
En snara från HM-strumporna lindades hårt runt tre månader gamla Jasmines tå.Veronica Demirta tvingades åka till sjukhus för att ta bort tråden – nu varnar hon andra föräldrar för vad som kan hända.–Det är inte säkert för min dotter att använda de här, säger hon.
Läs mer om HM-strumporna.
Svenske spionen: Sverige vinner med fart men Danilova ett stort hot
ARNHEM. Sverige är bättre än Ryssland på varje position. Det säger landslagets EM-spion Jörgen Petersson – men varnar samtidigt för ryskornas fasta situationer. Och för anfallaren Jelena Danilova. – Hon är ett hot i sig.
Polisen varnar för bostadsbedragare
Inför skolstarten slår lägenhetsbedragarna till.Alla universitetsstäder har problem med falska hyresvärdar, enligt polisen – som nu varnar för att betala i förskott.– Se till att du får titta på bostaden, säger Lotta Mauritzson vid polisen.
Läs mer om Lotta Mauritzson.
Turkisk polis varnar Östersunds fans
En het returmatch väntar för Östersund mot Galatasaray i kvalet till Europa League. En del ÖFK-supportrar är på väg till bortamatchen i Istanbul och den turkiska polisen har nu gått ut med en uppmaning till svensklagets klack, skriver ÖFK:s nyhetssajt osdsport.se.
Nobbar – och varnar Liverpool: No way!
Red Bull Leipzig fortsätter att köra det hårda spelet - inte bara med Emil Forsberg.
Läs mer om Emil Forsberg och Liverpool.
Börje Ekholm: Stökig resa att vända bolaget
Det är fortsatt tufft för Ericsson och vändningen dröjer, enligt vd Börje Ekholm. När nya ledningen städar i bolaget varnar man för nya miljardsmällar. – Det blir stökigt under resan att vända bolaget, säger Ekholm till DN.
Läs mer om Börje Ekholm, Ekholm och Ericsson.
Trump: Maduro drömmer om att vara diktator
USA:s president Donald Trump varnar Caracas med ekonomiska åtgärder om Nicols Maduro går vidare med planerna på att skriva om grundlagen. Han kallar Venezuelas president en dålig ledare som drömmer om att vara diktator.
Läs mer om Donald Trump.