Vit

Så stor är chansen för en vit jul i södra Sverige

För många är sinnebilden av julafton ett vitt landskap utanför fönstret.Så blir det sällan i södra Sverige.Men vågar man hoppas? Kvällsposten har rett ut sannolikheten för snö just i ditt område med hjälp av sydsvenske stjärnmeteorologen Nils Holmqvist:– Man har definitivt inte oddsen på sin sida, säger han.
Läs mer om Sverige och Sverige.Men.

Händelserna bakom hotbilderna i Göteborg

En av de största insatserna i svensk polishistoria pågår just nu i samband med EU-toppmötet i Göteborg.Nu berättar Säkerhetspolisens chefsanalytiker Ahn-Za Hagström om händelserna i Sverige och utlandet som påverkat hotbilden.– Vi har beaktat alla tre extremistmiljöerna - vit maktmiljöerna, autonoma miljön och de våldsbejakande islamistiska miljöerna, säger Ahn-Za Hagström.
Vet du varför berömda svenska älgen är vit?
Nutidstest: Hur mycket minns du av veckans nyhetshändelser? Sätt dig själv på prov i SvD:s quiz.
Maria Schottenius: Nya kvinnorörelsen största som hänt sedan rösträtten
Historia skrivs. Vi är nu mitt i det största sociala uppror sedan demokratikampen vid förra sekelskiftet. På samma sätt som rovdriften på arbetare blev synlig, avslöjas här och nu, dag efter dag, det vidriga och utbredda mönstret med sextrakasserier. En vit fläck på kartan har visat sig rymma ett land där det bor monster.

Berömd vit älg ska skjutas

Den värmländska vita älgen som nått berömmelse ska skjutas, skriver Arvika Nyheter och Sveriges Radio P4 Värmland.
Läs mer om Arvika Nyheter.
Fansens ilska mot Cyrus efter orden
Miley Cyrus sörjer offren från masskjutningen i Texas - och påpekar att det var en vit, amerikansk man som låg bakom terrordådet.Ett uttalande som fick artistens fans att se rött.Det är otroligt hur det här landet går in i försvarsställning och förnekelse, försvarar sig Miley Cyrus.
Efter mordet: Polisen vill ha tips om vit Volkswagen
Kvinnan hittades död – misstänkt mördad — i ett joggingspår i Ulricehamn.Nu vill polisen ha hjälp av allmänheten för att se om någon har sett offrets vita bil den aktuella dagen. skriver BT.– Det är en vit Volkswagen Tiguan. Vi är intresserade av alla som har gjort iakttagelser eller sett något, framför allt mellan klockan 15 och 18 den 24 oktober, säger den biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson till tidningen.
Evelyn Schreiber: Attentaten i USA avslöjar Trumps dubbelmoral
Efter de inledande kondoleanserna skiljer sig presidentens respons åt, beroende på om gärningsmannen är en vit amerikan med automatvapen eller en muslimsk man med en lastbil.
Läs mer om USA.
Gruvbolag betalade vit makt-konferens
Vit makt-konferensen Identitär id som skulle hållas i helgen i Stockholm ställdes in.Sist hölls konferensen 2015 på Armmuseum. Bakom arrangemanget står nyfascisten Daniel Friberg, en förgrundsgestalt inom svensk högerextremism.Notan spåras till Fribergs gruvbolag, där runt 1 000 aktieägare fått betala för tillställningen, skriver Aftonbladet/SvD.
Pensionärer tvingades betala för rasisters konferens
SvD/AFTONBLADET GRANSKAR | Notan för extremhögerns vit-makt-konferens i Stockholm skickades till det svenska gruvbolaget där arrangören Daniel Friberg själv var vd och ordförande, kan SvD och Aftonbladet avslöja. Pengar från gruvbolaget har gått direkt till Fribergs rasistiska tankesmedja.
Dådet i New York: Bilder och vittnesmål
Mitt i Halloween-firandet mejade en förare i en vit pickup ner människor på en cykelbana på Manhattan i New York. Minst åtta personer har dödats och minst elva har skadats i våldsdådet. Här nedan följer bilder och videoklipp från händelsen.
Detta vet vi om dådet i New York
Mitt i Halloween-firande mejade en förare i en vit pickup ner människor på ett populär cykelbana på Manhattan i New York. Detta vet vi hittills om händelsen som utreds som ett terrordåd.
Nathan Shachar: Den fortsatta kampen kommer att utspelas på gatan och i domstolarna
Efter att självständighetsförklaringen och Spaniens artikel 155 klubbats är utrymmet för kompromisser slut. Konflikten är nu definitivt ett nollsummespel. Avgörandet, om det nu blir om ett eller tio år, kommer då den ena eller andra parten hissar vit flagg. Det finns inget mellanting mellan en suverän stat och en region styrd med dekret.
Mycronic köper franskt bolag
Mycronic förvärvar VIT S.A.S Vi Technology i Frankrike för 8 miljoner euro.
Läs mer om Frankrike.
Bush i dolt angrepp mot Trump
USA:s tidigare president George W. Bush fördömde i ett tal på torsdagen vit makt och trångsynthet och varnade samtidigt för hur USA är på väg att förlora sin identitet som ett samhälle där alla är amerikaner, oavsett hudfärg och bakgrund. Talet har tolkats som en direkt kritik mot president Donald Trump.
Läs mer om Donald Trump, George W, Trump och USA.
Svenske Patrik infiltrerade vit makt-rörelsen
LONDON. Patrik Hermansson infiltrerade och filmade i hemlighet vit makt-rörelsen.Hans avslöjanden har nu nått hela vägen till Donald Trumps Vita huset – och har lett till att han hotats.Nu berättar svensken om den listiga lögnen som räddade honom när hans riktiga namn avslöjades.– De pratade om att mörda människor, säger han.
EU sätter stopp för pengar till nazistmöten
EU-parlamentet stryper pengaflödet till en allians av europeiska högerextrema, bland dem en svensk vit makt-veteran, som tidigare fått EU-pengar för sin verksamhet. Pengarna har bland annat använts till internationella nazistmöten.
Läs mer om EU-pengar.
Dove anklagas för rasism – drar tillbaka kampanj
Det var på Facebook Dove presenterade sin reklamkampanj i form av en bildserie – där en svart kvinna tar av sig sin tröja och förvandlas då till en vit kvinna. På sociala medier har många personer reagerat starkt på bilderna och menar att Doves kampanj förmedlar är att den svarta kvinnan använder hudkrämen för att bli ren och att man är vackrare om man är vit.
Läs mer om Facebook Dove.
Tid för ekonomernas högtidsdag
Blir det en vit man, mellan 65 och 70 år, verksam i USA som i dag tilldelas ekonomipriset? Åtminstone är sannolikheten för det skyhög.
Läs mer om USA.
Nynazister tillbaka i Charlottesville
Två månader efter den våldsamma sammandrabbningen mellan högerextrema och antifascister marscherade vit makt-anhängare återigen på Charlottesville gator, skriver amerikanska medier.
Läs mer om Charlottesville.
Äldre man pekas ut som skytten: Väldigt ovanligt
En 64-årig vit man från den lilla orten Mesquite, Nevada. Stephen Paddock pekas ut som gärningsmannen i Las Vegas-skjutningen. – Vi utgår från teorin att han var en ensamvarg, säger polischefen Joseph Lombardo.
Läs mer om Joseph Lombardo, Mesquite och Nevada.
Pojke testade flugsvamp – fick föras bort i ambulans
En överförfriskad pojke i övre tonåren i Luleå fick för sig att provsmaka – vit flugsvamp.Genom kamrater fick hans föräldrar sent på fredagskvällen reda på vad som hade hänt.– Jag vet inte vad det blivit av detta sjukvårdsmässigt, säger John Enzinger, RLC-befäl vid polisen i Norrbotten.
Läs mer om John Enzinger, Luleå och Norrbotten.
Från Vitt ariskt motstånd till Nordiska motståndsrörelsen
Under slagord som Vit revolution – utan pardon demonstrerade Vitt ariskt motstånd, Vam, på Göteborgs gator i början av 90-talet. 25 år senare är det på lördagen arvtagarna i Nordiska motståndsrörelsens tur. Och samma slagord om en ariskt vit revolution ljuder igen. –Nordiska motståndsrörelsen har blivit dominerande inom den rasideologiska miljön, vit maktmiljön, säger Jonathan Leman, researcher vid stiftelsen Expo.
Läs mer om Expo, Jonathan Leman, Nordiska, Vam, Vit och Vitt.
Striden om vem som blir riksbankschef kan avgöras på fredag
Att utse riksbankschefen är en tätt sluten process som för tankarna till påveutnämningen. På fredag kan det bli vit rök utanför riksbankshuset vid Brunkebergstorg.
Läs mer om Brunkebergstorg.