Vittnesmål

Det är dags att göra som Maggan i Vår tid är nu

Påpassligt föreligger nu två #metoo-antologier med nya vittnesmål och vägar framåt.Gunilla Brodrej föredrar de handfasta råden.
Läs mer om Maggan och Vår.

Vi var två pojkar som bodde i hans rum...

MANCHESTER. Ett nätverk av pedofiler, årtionden av övergrepp, hundratals offer.I november förra året berättade Andy Woodward vad han utsatts för som ung. Hans vittnesmål blev startskottet för engelsk fotbolls kanske största skandal genom tiderna.SportExpressen har träffat honom i Manchester, ett år senare.– Fotbollen har reagerat väldigt, väldigt tyst, säger han.
Läs mer om Andy Woodward och Manchester.
Vi har alldeles för många självupptagna chefer
Den senaste tidens vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier inom snart sagt alla branscher visar på ett haveri för det svenska ledarskapet. Det hävdar Marika Ronthy, psykolog och handledare för chefer.
Läs mer om Marika Ronthy.
Politikernas aktion – mot sextrakasserier
Vittnesmål efter vittnesmål från politiker lästes upp i Bankhallen i riksdagen.– Det är så viktigt att de här berättelserna kommer fram i ljuset, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, en av uppläsarna, till TT.
Läs mer om Bankhallen och Isabella Lövin.

Just nu: Riksdagsledamöter läser upp metoo-vittnesmål

Riksdagsledamöter från olika partier läser upp vittnesmål från me too-uppropet #imaktenskorridorer.
Tiotusentals i nytt metoo-upprop
Uppropet #allavi, mot sexuellt våld, har undertecknats av 57 000 kvinnor. Tillsammans med en antologi med vittnesmål ska det lämnas till jämställdhetsminister Åsa Regnr (S).
Läs mer om Åsa Regnr.
Oklart vad som ska göras med vittnesmål om Ahlin
Socialdemokraterna har anlitat konsulten Ann Fagraeus för att samla in berättelser som sexuella trakasserier. Flera av DN:s källor har blivit kontaktade och ombedda att dela sina vittnesmål om anklagelserna mot talmannen Urban Ahlin (S). Vad Socialdemokraterna ska göra med uppgifterna är inte bestämt.
Läs mer om Ahlin och Urban Ahlin.
Öppet brev: Samling för en skola fri från trakasserier och övergrepp
Trots att majoriteten av eleverna trivs bra i skolan har vi den senaste tiden kunnat läsa vittnesmål från grundskolan och gymnasieskolan som beskriver såväl sexuella trakasserier som regelrätta övergrepp. I #MeToo-uppropen #tystiklassen, #räckupphanden och #ickegodkänt beskrivs en oacceptabel verklighet.
Kvinnornas vittnesmål om tortyren och våldtäkterna
Ohyggliga brott begångna av militären – systematiska våldtäkter, halshuggningar och tortyr. Om det vittnar nu Rohingyakvinnor, som flytt våldet i Burma, till Nyhetsbyrån AP. – Tre av mina barn togs ifrån mig och slogs ihjäl mot ett träd, återger en av kvinnorna.
Aly Raismans skakande vittnesmål om läkaren
Aly Raisman är en av flera amerikanska stjärngymnaster som anklagar läkaren Larry Nassar för sexuella övergrepp.Raisman ville läsa upp sitt vittnesmål i rättgången mot Nassar, men stoppades.Därför publicerar hon nu sitt vittnesmål på The Players Tribune.Du är det värsta exemplet av en människa, skriver hon.
Läs mer om Larry Nassar och Nassar.
Malous ilska efter tårarna
Jennifer Wegerup skakade om journalistbranschen med sitt vittnesmål om sexuella trakasserier från kolleger.Wegerup gästade TV4-programmet Efter tio – och hennes berättelse fick programledaren Malou von Sivers att se rött.
Läs mer om Malou.
Sahlin bekräftar utredning om sexuella trakasserier
Mona Sahlin, tidigare S-ledare, bekräftar för DN att det gjordes en utredning om Urban Ahlin och anklagelserna om sexuella trakasserier 2009. Fler kvinnor hört av sig till partiet för att lämna sina vittnesmål. Nu tillsätter partiet en extern utredare som ska granska händelsen.
Läs mer om S-ledare och Urban Ahlin.
Ylva Johansson, fack och arbetsgivare om #MeToo
Efter rader av branschupprop i spåren av #metoo, med tusentals hemska vittnesmål om övergrepp, presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, jämställdhetsminister Åsa Regnr och arbetsmarknadens parter på fredagen en rad möjliga åtgärder.
Läs mer om Ylva Johansson och Åsa Regnr.
Bolund skakad av vittnesmål om kokain och prostitution
Först kallar näringsministern Mikael Damberg till sig de statliga bolagen. Nu ska finansmarknadsminister Per Bolund föra samtal med hela finansbranschen. Han reagerar starkt på vittnesmålen i SvD. – Jag blir förbannad när män beter sig så här.
Läs mer om Mikael Damberg, Per Bolund och SvD.
Politikerna läste upp vittnesmål om övergrepp: Han våldtog mig
Torsdagseftermiddagens kommunfullmäktige inleddes med en manifestation för att synliggöra sexuella övergrepp och trakasserier inom politiken.Representanter från de olika partierna läste upp anonyma vittnesmål, hämtade från Facebookgruppen I maktens korridorer.Han erbjöd olika fördelar för mig inom partiet och jag förstod direkt vilket sätt han ville ha betalt på., var en av de anonyma citat som lästes upp.
Läs mer om Facebookgruppen I.
Teaterchef utreds – efter terrorvälde
En oberäknelig diktator som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd.Så beskrivs en teaterchef i Stockholm, enligt Aftonbladet.Stockholms stad ska granska hans chefskap – efter närmare 40 kritiska vittnesmål angående teaterchefens sätt att leda teatern.– Jag kommer omedelbart att tillsätta en utredning, säger stadsdirektör Ingela Lindh till Aftonbladet.
Nytt Metoo-upprop: Krav på konstnärlig frihet utan sextvång
Det tog tid tid för den svenska konstbranschen att samla sig mot sexuella trakasserier, som en del av #metoo-rörelsen. Men nu har 1625 personer undertecknat uppropet #konstnärligfrihet, som DN publicerar först av alla. Det inkluderar en kravlista, länk till alla underskrifter och ett urval citat ur vittnesmål om sexistisk maktutövning, ovälkomna inviter och våldtäkter.
Avslöjar nya skrämmande detaljer om ryska dopingen
Den statliga stödda dopingen inom rysk skidsport har pågått i decennier.Det menar visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopingprogrammet i ett färskt vittnesmål, enligt DN.Enligt Rodtjenkov förekom systematisk doping redan under VM i skidskytte 2009.
Läs mer om Grigorij Rodtjenkov.
Rodtjenkov: Jag bytte ut Legkovs urin samma kväll som OS-avslutningen
Skidstjärnan Alexander Legkov kallades ett specialprojekt och skulle skyddas till varje pris. Det skriver visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov i ett av de vittnesmål som DN har tagit del av kring den ryska dopningshärvan. Den 23 februari 2014 bytte jag ut Legkovs urinprov. Jag minns det, eftersom det var kvällen för OS-avslutningsceremonin, skriver Rodtjenkov.
Nytt vittnesmål avslöjar: Rysk systematisk dopning i decennier
Den statsstödda ryska dopningen inom skidor och skidskytte har pågått i decennier. Det skriver Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopningslaboratoriet i Moskva, i ett färskt vittnesmål som DN har tagit del av. Rodtjenkov berättar om ett utbrett dopningssystem redan vid skidskytte-VM 2009 – och om ett oväntat besök av Wada, som ska ha triggat på tanken på att obemärkt kunna byta ut positiva urinprov.
Läs mer om Grigorij Rodtjenkov, Moskva och Wada.
Lärarna vittnar om sexuella trakasserier – från eleverna
Tidigare i veckan gick 4 000 lärare ut i uppropet #ickegodkänt där de vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp från så väl föräldrar, kolleger och rektorer.Nu fortsätter uppropet med vittnesmål om eleverna, rapporterar SVT Nyheter.Jag ber eleverna ge exempel på verb. En kille i 18-årsåldern spänner ögonen i mig: – Rida. Suga. Slicka skriver en lärare på Instagram.
Läs mer om Instagram.
Utpekade spelaren: Behöver inte ringa
Bragd i Milano, konflikt om landslagens ersättning och Fotbollsgalan.Efter att ha ruskat om svensk fotbolls fundament hamnade Gunilla Axns vittnesmål i skymundan. En månad efter att hon berättade om sexuella trakasserier inom Svenska fotbollförbundet har ingen bett om ursäkt, och utredningen drar ut på tiden.– Det har varit lite tyst, säger hon.Samtidigt säger den utpekade landslagsspelaren att han inte behöver ringa Axn.
Ministern starkt berörd: Blev själv kallad hora
Det största uppropet hittills, #utantystnadsplikt, har väckt många starka känslor. Nu reagerar även socialförsäkringsminister Strandhäll på de vittnesmål från läkarkåren som kommit fram. – Nu vågar många lyfta på locket. Omfattningen är styrkan, säger hon till SvD.
Läs mer om Strandhäll och SvD.
Unikt vittnesmål från Auschwitz återskapat med digital teknik
26-årige Marcel Nadjari var fånge i Auschwitz och tvingades av nazisterna att följa sina medfångar till gaskamrarna och därefter bränna deras kroppar. Nu rapporterar BBC att hans nedskrivna vittnesmål från tiden i lägret återskapats, och det är en fruktansvärd verklighet han beskriver.
Läs mer om Auschwitz, BBC och Marcel Nadjari.
Han sa: Gå härifrån annars våldtar jag dig
Hot om våldtäkt, hån och sexuella trakasserier inför patienter – många gånger med överläkare och chefer som avsändare. SvD har tagit del av över 400 vittnesmål där kvinnliga läkare beskriver hur trakasserierna och övergreppen startar redan under studietiden och följer med in i arbetslivet.