Vittnesmål

Grundlurade på bostadsrätt – fick inte reda på ombildning

Hyresgästerna frystes ut så att de inte kom med på ombildningen till bostadsrätter. Nu kommer nya vittnesmål om Ratzingers minnesfond som sålde ut i Vasastan. – Jag har under 34 år som advokat aldrig sett något liknande, säger Johan Carlsson vid Celsus advokatbyrå.
Läs mer om Johan Carlsson och Vasastan.

Svårare samtal till Bris

Samtalen till Bris har ändrat karaktär, och fler barn berättar om självdestruktivitet, självmordstankar och ätstörningar. – Det är många vittnesmål om en ångest som förlamar, och många samtal om att inte orka leva längre, säger generalsekreteraren Magnus Jägerskog.
Vittnesmål från östra Ghouta: "Vårdpersonalen är fullständigt utmattad"
En kvinnlig läkare på ett fältsjukhus i östra Ghouta i Syrien berättar om den mardrömsliknande situation hon befinner sig i. Läkare Utan Gränser har stöttat sjukhuset sedan 2013.
Läs mer om Ghouta och Syrien.
På Genvesalongen syns #metoo – men bara hos vissa biltillverkare
Att bilindustrin som helhet skulle representera en gammaldags kvinnosyn är att gå för långt, det kan nog de flesta enas om. Men det är en bransch med en stor majoritet av män, vilket märks på många sätt. Behovet av att använda så kallade monterproffs på bilutställningar har varit en återkommande fråga. Dessa tjusigt klädda värdinnor har varit en metod att fånga uppmärksamhet. Men är det rätt typ av uppmärksamhet? En dag som denna – internationella kvinnodagen – kan man vända blicken mot Genèvesalongen och konstatera att hashtaggen #metoo fått ett visst

Nu får männen också läsa #allavi-berättelserna

Nästan 600 personliga vittnesmål om övergrepp från den slutna gruppen #allavi ska publiceras på en ny Facebooksida, öppen också för män. Fem berättelser om dagen, nu helt anonymiserade, ska läggas ut från 8 mars till i början av juli. Sedan blir det en bok.
Läs mer om Facebooksida.
Just nu: Rättegången mot Akilov fortsätter
Rättegången mot den terroristmisstänkte Rakhmat Akilov fortsätter i Stockholms tingsrätt med vittnesmål från de målsägande. Följ direktrapporteringen från rättegången här.
Läs mer om Akilov och Rakhmat Akilov.
Han vill ställa al-Assad inför rätta för krigsbrott
Hjärtat är i Syrien, huvudet i Stockholm. Däremellan ligger sökandet efter rättvisa. Den syriske juristen Anwar al-Bunni åker runt i Europa för att samla bevis och vittnesmål om al-Assad-regimens krigsbrott.
Läs mer om Anwar, Europa, Stockholm och Syrien.
Världens ensammaste träd vittnar om ny epok
Stående solo på en ö i Antarktiska oceanen har granen många mil till närmsta granne. Men inom sig bär världens ensammaste träd dramatiska vittnesmål om människans destruktivitet, enligt en ny forskningsrapport.
Läs mer om Antarktiska.
20.53: Gick nära Olof Palme för att provocera
PALMEMORDET – I REALTID. Den 28 augusti är det 32 år sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Många vittnen såg Olof Palme under kvällen och med dessa vittnesmål som grund gjorde SvD och Stadsarkivet 2016 en genomgång av mordnatten i realtid – från klockan 20 till 01.30. Här nedan kan ni se hela skeendet.
Läs mer om Olof Palme, Stadsarkivet och SvD.
Oxfams ordförande gripen – skandalen växer
Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning. Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.
Läs mer om Guatemala, Oxfam och Sydsudan.
Oxfams ordförande gripen – skandalen växer
Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning. Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.
Läs mer om Guatemala, Oxfam och Sydsudan.
Oxfams ordförande gripen – skandalen växer
Juan Alberto Fuentes, internationell ordförande i den skandalomsusande välgörenhetsorganisationen Oxfam, har gripits i Guatemala inom ramen för en korruptionsutredning. Samtidigt växer skandalen med vittnesmål om våldtäkter och övergrepp i Sydsudan.
Läs mer om Guatemala, Oxfam och Sydsudan.
AIK:s medlemmar vill se klubben agera mot hot och trakasserier
Under december strömmade det in flera vittnesmål med beskrivningar om en kultur med hot och trakasserier kring AIK. Polisen har också berättat att AIK är mer drabbat av hot och trakasserier än någon annan svensk fotbollsklubb.
Läs mer om AIK.
Svensk polisrasism lyfts i internationellt reportage
Han kastade ner mig på marken, tryckte sitt knä mot min rygg och jag skrek. Han kallade mig n-ordet. Det var det som gjorde mest ont. Det är ett av många vittnesmål från rasifierade personer som lyfts fram på ett svenskt Instagram-konto, som Al Jazeera tar upp i ett reportage om svensk polisrasism.
Läs mer om Al Jazeera och Instagram-konto.
Akilov kraschade två meter från Olivia, 0
Rakhmat Akilov påstår att han aldrig ville skada några barn.Men vittnesmål och övervakningsbilder från Drottninggatan visar på ett urskiljningslöst dödande.Ebba Åkerlund, 11, blev terrordådets yngsta dödsoffer.Sju månader gamla Olivia hade änglavakt när lastbilen kraschade in i väggen två meter från henne.Sammanlagt utsattes minst 21 barn och minderåriga för livsfara i samband med dådet, enligt åtalet.
Läs mer om Drottninggatan och Olivia.
Uppgifter om massgravar med rohingyer
Burmas militär har fyllt minst fem massgravar med dödade rohingyer i delstaten Rakhine, enligt ett stort antal vittnesmål till nyhetsbyrån AP. Landets regering har kategoriskt förnekat folkmord eller andra typer av massakrer.
Läs mer om Rakhine.
SOS-samtalen: Oh shit, han kör på Drottninggatan
De dramatiska minuterna under terrordådet i Stockholm skildras i de första panikslagna samtalen till SOS alarm. De totalt 257 samtalen är fulla av skakande vittnesmål från människorna som hamnade mitt i massmordet.
Läs mer om Drottninggatan och Stockholm.
Shekarabi (S) tog emot #MeToo-upprop: Viktigt för regeringen
På fredagen överlämnades uppropet #allmänhandling i samband med metookampanjen till civilminsiter Ardalan Shekarabi (S). Fyra initiativtagare till uppropet läste upp vittnesmål inför ministern. – Det kändes konstruktivt, eftersom han tog vårt upprop på allvar, säger en av initiativtagarna, Nancy Schuch, efter mötet.
Nutella-rea orsakade kaos – upplopp och blodiga slagsmål
Kaoset beskrivs som ett upplopp – med inslag av blodiga slagsmål, blåklockor och polisinsatser.När Nutella reades ut i Frankrike blev det stökigt i flera städer, och nu sprids vittnesmål i form av filmer och berättelser i sociala medier.
Läs mer om Frankrike.
Vittnesmål från Förintelsen: Jag förlorade hela familjen
De hade inte ens berättat för sina barn.Men när stjärnfotografen Mikael Jansson dokumenterade Sveriges överlevande från Förintelsen så berättade de om övergreppen under nazismen.På Förintelsens minnesdag hedras Jansson med Micael Bindefelds stipendium.– Jag förlorade hela min familj, säger Max Safir, 92.
Bokrecension: Enastående om att överleva det allra värsta
Inför Förintelsens minnesdag kommer flera nya böcker med vittnesmål från nazisternas folkmord. Franska Marceline Loridan-Ivens Och du kom inte tillbaka är en liten kapsel av erfarenhet att sända vidare in i evigheten, skriver Björn Wiman.
Läs mer om Björn Wiman.
Bilderna fyller i med det som knappt kan uttalas
Peter Bergting närmar sig det ofattbara i gränslandet mellan fantasi och verklighet.Dan Hallemar läser ett seriealbum med vittnesmål från Förintelsen.
Läs mer om Förintelsen.
Misstänkta bombmannen hotfull före sprängningen
En av de misstänkta för sprängningen vid polishuset på Rosengård i Malmö är en känd kriminell person i 20-årsåldern.Mannen kunde gripas efter att tidigare stoppats av en polispatrull och då uttalat hot mot polisen, erfar Kvällsposten.På torsdagen gick kammaråklagare Magnus Pettersson själv ut och vädjade till Malmöborna att lämna vittnesmål om händelsen.
Finanssektorn höll möte om metoo: Det kändes i magen
Efter metoo i finanssektorn kallade finansmarknadsminister Per Bolund att till ett möte för att diskutera åtgärder. Under mötet lästes flera vittnesmål från uppropen upp. – Jag blir enormt illa berörd när de lästes upp. Det kändes i magen, säger Anna Storåkers, Nordeas Sverigechef som deltog på mötet.
Läs mer om Per Bolund.
Polisen efter mordet: Risk det kommer mer
Polisen har fortfarande inte gripit någon misstänkt för det senaste mordet i Malmö, det som inträffade vid 21.35-tiden på söndagskvällen.Vid en presskonferens i polishuset under måndagen efterlyste polisen fler vittnesmål från allmänheten.– Vi har säkrat spår på platsen, så mycket kan jag säga, säger Claes-Arne Hermansson, chef för utredningssektionen vid avdelningen för grova brott vid Skånepolisen.