Vulkanutbrott

Myndigheterna varnar för stor lerflod efter vulkanutbrott

Vulkanen Mayon på ön Luzon i Filippinerna fortsätter att spy ur sig lava, aska och stenar. Nästan 100.000 människor i har evakuerats och myndigheterna varnar för att en lerflod kan ödelägga stora områden.
Läs mer om Filippinerna och Luzon.
Lavin efter vulkanutbrott på skidort – nio skadade
Ett vulkanutbrott har skadat minst 14 personer på en skidort i centrala Japan, enligt statliga myndigheter. Vulkanutbrottet tros ha utlöst en lavin och lokala myndigheter varnar för att stenar kan ha fallit ner på ett flera kilometer långt område runt vulkanen, skriver BBC.
Läs mer om BBC och Japan.
Lavin efter vulkanutbrott på skidort – nio skadade
Ett vulkanutbrott har skadat minst nio personer på en skidort i centrala Japan, enligt statliga myndigheter.En person saknas efter en lavin som tros ha orsakats av utbrottet, skriver BBC.
Läs mer om BBC och Japan.

En saknas efter vulkanutbrott

Flera personer har skadats och en saknas sedan ett mindre vulkanutbrott utlöst en lavin vid en populär skidort i Japan.
Läs mer om Japan.
En saknas efter vulkanutbrott
Hotnivån höjs efter explosivt vulkanutbrott på Filippinerna
Vulkanen Mayon på Filippinerna har haft ett nytt explosivt utbrott, rapporterar nyhetsbyrån AP. Myndigheterna har höjt hotnivån till den näst högsta och varnar för att ett farligt utbrott kan komma inom några timmar.
Läs mer om Filippinerna.
35 000 evakueras efter vulkanutbrott
I staden Legazpi City på Filippinerna bor Roger Hansson bara drygt en mil från en glödande vulkan.– Det ryker hela tiden och rinner magma. Vem vet, den kan snart explodera, skriver Roger Hansson.
Tusentals evakueras efter risk för vulkanutbrott på Filippinerna
Nästan 15 000 invånare har tvingats fly från sina hem efter att lava börjat strömma från vulkanen Mayon i Filippinerna.Lokala myndigheter har utfärdat en varning på nivå 3.– Det är fortfarande några som inte vill, men om vi når nivå 4 så kommer vi att tvinga folk att evakuera, säger Cedric Daep, Albays räddningstjänst, till AP.
Tusentals flyr vulkanutbrott på Filippinerna
Fler än 12.000 människor har beordrats att lämna riskområdet kring vulkanen Mayon i Filippinerna. Evakueringsordern följer på ett mindre utbrott som kan varsla om ett större stundande inom de kommande dagarna, enligt landets vulkaninstitut.
Läs mer om Filippinerna och Mayon.
Vulkanutbrott hotar orsaka tsunami
Alla invånarna på en ö i Papua Nya Guinea har evakuerats på grund av ett vulkanutbrott. Experter varnar nu för att utbrottet skulle kunna orsaka tsunamier i området.
Läs mer om Papua Nya Guinea.
Ny studie: Klimatförändringar kan leda till fler vulkanutbrott
Världen kan drabbas av fler och värre vulkanutbrott framöver, enligt en ny studie.Orsaken: klimatförändringar som leder till smältande glaciärer.Vi kommer troligen att få se mycket mer vulkanisk aktivitet i områden av världen där glaciärer och vulkaner interagerar, skriver forskaren Graeme T. Swindles till Scientific American.
Läs mer om Graeme T och Scientific American.
De byter svensk jul mot bad och vulkanutbrott
I vinter lämnar många svenskar landet för en jul utomlands.En av dem är Anngelica Eriksson, 47, som reser ända till Thailand.– Vi vill slippa hela julstressandet, berättar hon.
Läs mer om Anngelica Eriksson och Thailand.
Vulkan sköljde ned vrak i havet – blev dykdestination
BILDER | Vraket låg länge på en strand på Bali – där ett vulkanutbrott i veckan strandade tusentals turister – och sköljdes tillbaka i havet vid ett tidigare utbrott 1963. Nu är USAT Liberty en av öns mest besökta dykplatser. Här är bilderna.
Läs mer om Bali.
Vulkanutbrott påverkar flygtrafiken på Bali
Flygresenärer påverkas av avgångar som ställts in och omdirigerats på grund av att vulkanen Agung på den indonesiska ön Bali har haft utbrott.
Läs mer om Agung och Bali.
Vulkanutbrott hotar semesterö
Sedan september har aktivitet uppmätts från vulkanen Gunung Agung på Bali.Tjock rök ses nu välla 1 500 meter upp i luften över vulkanen – och flygbolagen har utfärdat röd flagg.Den överhängande risken för vulkanutbrott har fått över 25 000 personer att evakuera.
Läs mer om Bali.Tjock och Gunung Agung.
Hel ö i Stilla havet evakueras inför väntande vulkanutbrott
Alla drygt 10 000 invånare på ön Ambae i Vanuatu i sydvästra Stilla havet måste evakueras senast fredag nästa vecka.Anledningen är att vulkanen Manaro Voui väntas få ett större utbrott inom kort.Vulkanen är aktivare än den varit på länge uppger Nya Zeelands försvarsmakt, rapporterar ABC.
Läs mer om ABC, Ambae, Manaro Voui, Stilla och Vanuatu.
Hel ö evakueras inför vulkanutbrott
Alla 11.000 som bor på ön Ambae i Vanuatu i sydvästra Stilla havet ska evakueras före den 6 oktober, enligt örikets premiärminister. Vulkanen Manaro Voui väntas få ett större utbrott inom en nära framtid.
Läs mer om Ambae, Stilla och Vanuatu.
Den populära turistön hotas av vulkanutbrott
Samtidigt som det är turistrusning till Bali hotas ön av ett vulkanutbrott. Vulkanen Mount Agung är ett mycket populärt turistmål – men nu tros den kunna få ett utbrott när som helst.
Läs mer om Bali.
Vinnarna i National Geographics tävling för resefotografer
Ett vulkanutbrott och blixtnedslag, en karibisk revhaj och en fotbollsplan i Lofoten är tre av de motiven i bilderna som vunnit priser i National Geographics årliga tävling för resefotografer.
Läs mer om Lofoten.
Kanalbyggarna anade inte vad de hittat under jorden
Sensationen ett faktum. Vesuvius var inte världens största eller viktigaste vulkanutbrott, men det skulle komma att bli det mest berömda.
Flera döda i olycka vid vulkan
Åtta personer omkom då en helikopter kraschade på Java i Indonesien. Helikoptern var i färd med att evakuera människor efter ett vulkanutbrott då den flög in i en klippa i området.
Läs mer om Indonesien och Java.
Åtta döda i helikopterkrasch efter vulkanutbrott
Alla åtta ombord omkom då en helikopter, i färd med att evakuera människor efter ett vulkanutbrott, kraschade i Temanggung på Java i Indonesien.
Läs mer om Indonesien, Java och Temanggung.